Power Rankings – inför slutspelet

Grundserien avslutades med matcherna mellan Uppsala 86ers mot Stockholm Mean Machines samt Carlstad Crusaders mot Göteborg Marvels. På Österängens IP var Uppsala tvungna att vinna med minst 21-poäng mot Stockholm för att säkra tredjeplatsen i serien, och det började bra när Dylan Minshull ordnade 86ers första TD och QB John Rock såg ut att trivas. Det blev dock inte så mycket mer än så och Mean Machines kunde vända matchen i andra halvlek och slutresultatet skrevs till 17-13 till laget från Stockholm som därmed spelade hem en något enklare semifinal. I matchen mellan Carlstad Crusaders och Göteborg Marvels stod en sista möjlighet att nå slutspelet på spel för Göteborg, men när Carlstad gjorde sin första TD efter endast två spel och 33 sekunder såg det jobbigt ut. Slutresultatet blev tillslut 51-20 i Crusaders favör och därmed är det slutspelat för Göteborg i år.

Resultaterna i sista omgången ger oss en semifinal mellan seriesegrarna Carlstad Crusaders och Uppsala 86ers på lördag. Carlstads anfall har varit ostoppliga i årets serie och Crusaders är skyhöga favoriter till ytterligare ett SM-guld. Kan Uppsala skrälla? Nej, även om 86ers givetvis måste tro att det är möjligt kommer Uppsala inte vinna denna match. På söndagen tar Örebro Black Knights emot Stockholm Mean Machines för semifinal nummer två. Lagen har spelat två spännande och jämna matcher mot varandra i grundserien och bägge med Örebro som segrare. Det finns alla möjligheter för att även det tredje mötet skall bli en rysare, men jag håller ändå Örebro som favorit.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders (1)

Senaste match: Göteborg Marvels 51-20
Nästa match: Uppsala 86ers hemma 30/6 (C More)
Koefficient: 1,0000
Record: 8-0
Streak: 8W

Redan på matchens andra spel hittade Philip Juhlin fram till Melero för dagens första TD och det såg ut som Crusaders hade satt tonen för matchen. Trots de stora siffrorna blev det inte helt så enkelt när Marvels spelade smart och effektivt med ett lågt tempo, men matchen var aldrig i någon fara och Carlstad malde till slut ned Göteborgs försvar. Det mest intressanta i denna match var att Julius Rucker ställde upp som QB i några spel som resulterade i en del yards, men också en fumble. Carlstad tar emot Uppsala 86ers på Tingvalla IP för den första semifinalen på lördag. Matchen krockar med Carlstads damlags semifinal i Stockholm och Christian Forsman som är HC för damlaget kommer därför avstå spel med herrlaget. Uppsala har en stigande form, men Carlstad är för bra för att denna match skall bli spännande och om inte Crusaders avancerar till finalen är det årets största skräll.

2. Örebro Black Knights (2) 

Senaste match: Stockholm Mean Machines 40-35
Nästa match: Stockholm Mean Machines hemma 1/7 (C More)
Koefficient: 0,8000
Record: 4-4
Streak: 1W

Örebro möter Stockholm Mean Machines i sin semifinal på söndag. Vid avspark är det 22 dagar sedan Black Knights senaste match och för Örebro som var riktigt skadeskjutet i slutet av grundserien är detta helt klart positivt. Jag tror att vi kommer se ett mycket piggare försvar än vad vi sett på länge och Gena Adams, som imponerade i sin första match, har fått tid att jobba med tajming i springspelet. De två först matcherna mellan Örebro och Stockholm har avgjorts med mindre än en TD och i båda har Black Knights vunnit efter underläge. Det är mycket troligt att även detta möte blir dramatiskt och spännande, men Örebro har haft en längre vila samt ett psykologiskt övertag som talar för att det kommer bli en tredje seger för Black Knights över Mean Machines i år.

3. Stockholm Mean Machines (3) 

Senaste match: Uppsala 86ers 17-13
Nästa match: Örebro Black Knights borta 1/7 (C More)
Koefficient: 0,6000
Record: 4-4
Streak: 1W

Mean Machines kunde hålla undan för Uppsalas offensiv och säkrade därmed tredjeplatsen i serien. Det blev dock en dyrköpt seger när Emil Knutsson gick ned med en skada på första halvleks sista spel och enligt han själv är han ute resten av säsongen, dock är det inte officiellt. Erik Säving övertog ansvaret på ett bra sätt, men Emil har dominerat Mean Machines springspel i år och Säving har inte sett bollen många gånger i löpet av grundserien. För Stockholm är det tredje gången gillt som gäller när de reser till Närke för att möta Örebro Black Knights i semifinal och motivation är nog inte svårt att hitta. Stockholm har precis som Örebro några skador på nyckelspelare, men av matchen mot 86ers att döma verkar i alla fall Gorecki vara på väg tillbaka. Pontus Westman har saknats en tid för Mean Machines och om även han är på plats kommer Stockholms försvar vara några snäpp bättre än sist lagen möttes. Allt summerat är det ändå fördel Örebro i den här semifinalen, men en seger till Stockholm är absolut ingen skräll.

4. Uppsala 86ers (4) 

Senaste match: Stockholm Mean Machines 13-17
Nästa match: Carlstad Crusaders borta 30/6 (C More)
Koefficient: 0,4000
Record: 2-6
Streak: 1L

Uppsala började matchen mot Stockholm bäst och genom hela matchen hade de bra kontroll på Stockholms mottagare. Desto tyngre var det att stoppa Mean Machines springspel och tillslut orkade inte 86ers försvar stå emot längre och Stockholm gick av med segern i en match där försvaren dominerade. Dylan Minshull var återigen Uppsalas bästa spelare och han bidrar stort i både försvar och anfall, och han är anledningen till att 86ers säsong inte är slut helt ännu. Mot Mean Machines fick han dock stor hjälp i försvaret av Fabian Söderberg som spelade sin bästa match för året. Uppsala har den svåraste uppgiften av alla lag i slutspelet då de reser till Karlstad för en semifinal mot Crusaders på lördag. Det är nog inte många som tror att Uppsala skall besegra Carlstad och jag är inte en av dem få.

5. Göteborg Marvels (5) 

Senaste match: Carlstad Crusaders 20-51
Nästa match: –
Koefficient: 0,2000
Record: 2-6
Streak: 2L

Till trots för stora siffror avslutar ändå Göteborg säsongen med flaggan i topp. Jag tycker de spelade smart mot Carlstad när de drog ned på tempot och begränsade Crusaders möjligheter. Marvels låg under med 14-27 efter tredje kvarten och var fortfarande med i matchen när orken plötsligt tog slut och Carlstad kunde göra hela 24 poäng i fjärde kvarten. Göteborgs säsong i sin helhet har varit lite upp och ned, vilket man kanske kan förvänta av en nykomling, och de har varit mycket beroende av sina importer. De har dock visat att det definitivt finns grundlag för ett Superserie-lag i Göteborg och det är endast Carlstad som verkligen har spelat ut dem. Individuellt har Ville Olsson (när han fick chansen), Tarborda, Jörneklint samt Fernandez imponerat på mig. Jag tror att vi kommer se ett ännu bättre Göteborg Marvels i Superserien 2019!

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:

Plats 1: 5*7/35 = 1,0000
Plats 2: 4*7/35 = 0,8000
Plats 3: 3*7/35 = 0,6000
Plats 4: 2*7/35 = 0,4000
Plats 5: 1*7/35 = 0,2000