Power Rankings V. 10

Fredagens drama på Zikensdamms IP mellan Stockholm Mean Machines och Örebro Black Knights var inte bara en nagelbitare av rang utan avgjorde också striden om andraplatsen i Superserien. Precis som i första mötet mellan lagen avslutade Mean Machines första halvlek bäst bara för att se Örebro vända underläget till seger i sista minuten. Gena Adams presenterade sig för Superseriepubliken med  222 yards och 2 TDs på marken, men även Hjalmar Gertsson visade sig bli viktig för Örebro när han plockade ned den avgörande passningen från Yeldell III i endzone, som resulterade i slutställningen 40-35 till Black Knights. Örebro kan därmed se fram emot en semifinal på hemmaplan. På lördagen tog Uppsala 86ers ett stort steg mot slutspelet när de besegrade Göteborg Marvels på bortaplan med 28-18. Uppsalas import Minshull framstår mer och mer som en riktigt lyckad värvning för 86ers. Även om han inte dominerar i springspelet ger han Uppsala ett tillräckligt stort hot på marken för att balansera passningsspelet, men personligen anser jag att hans jobb i försvaret imponerar mest och för andra veckan i rad är han 86ers ledande rusher och tacklare!

Grundseriens sista omgång startar på fredag med Friday Night Football och mötet mellan Stockholm Mean Machines och Uppsala 86ers. Matchen har stor betydelse för båda lagen då den avgör tredjeplatsen i serien. I och med Stockholms 37-17 seger tidigare under säsongen har Mean Machines ett 20-poängs försprång och måste ändå räknas som favorit. Omgången avslutas på lördagen när Carlstad Crusaders tar emot Göteborg Marvels. För Marvels står en slutspelsplats på spel, men då krävs förutom en seger mot Carlstad även att Uppsala förlorar mot Stockholm. Carlstad har varit ohotade hittills i serien och är givetvis storfavoriter. Vill ni läsa mer om hur just ditt favoritlag tar sig till slutspel klickar ni här.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders (1)

Senaste match: Uppsala 86ers 52-20
Nästa match: Göteborg Marvels hemma 16/6
Koefficient: 1,0000
Record: 7-0
Streak: 7W

Carlstad förlorade finalen i NEFL med minsta möjliga marginal (43-44) när Copenhagen Towers lyckades reducera och gå förbi i slutsekunderna av matchen. Laget från Köpenhamn tog ett tidigt kommando över matchen, bl. a. efter att Crusaders misslyckades konvertera 4 & 6 på egen 32 yardslinje, och Towers stora mottagare härjade med Carlstads försvar. Crusders jobbade sig sakta in i matchen igen och tog ledningen med lite över 3 minuter kvar av matchen genom en passning till Julius Rucker, men ett misslyckat extrapoängsförsök visade sig bli ödesdigert. På följande drive marscherade Towers ned fältet för att tillslut reducera med endast 24 sekunder kvar på klockan, Copenhagen gjorde däremot inga fel vid extrapoängen och säkrade därmed segern med 44-43. För Carlstad är det åter fokus på Superserien och nästa motståndare. Göteborg Marvels kommer på besök och jag tror vi kommer se ett Crusaders som är väldigt revanschsugna och det lovar inte gott för Marvels.

2. Örebro Black Knights (4) 

Senaste match: Stockholm Mean Machines 40-35
Nästa match: –
Koefficient: 0,8000
Record: 4-4
Streak: 1W

Örebro grep sista halmstrået och säkrade en semifinal på hemmaplan genom en 40-35 seger mot Stockholm Mean Machines. Nya importen Gena Adams visade med sin kvickhet att han kan bli ett farligt anfallsvapen för Black Knights i slutspelet, och han avslutade dagen med 222 yards, 2 TDs med en snitt på 8,5 yards per run. Örebro är nu färdiga med grundspelet och kan vila helt fram till slutspelet. Det är verkligen välbehövligt för ett skadeskjutet Black Knights som saknade flertalet starters mot Stockholm. Ringräven Johan Stål och fotbollspensionären Jakob Grufman var tvungna att vikariera som mottagare i anfallet, men det var doldisen Hjalmar Gertsson som glänste när han fångade 3 passningar för 100 yards och 2 TDs, varav den sista var matchavgörande. Gjertsson är ny i Black Knights för i år och har spelat väldigt sparsamt hittills under säsongen, men han verkar ha toppat formen lagom till slutspelet.

3. Stockholm Mean Machines (2) 

Senaste match: Örebro Black Knights 35-40
Nästa match: Uppsala 86ers hemma 15/6 (C More)
Koefficient: 0,6000
Record: 3-4
Streak: 1L

Stockholm upplevde sin andra hjärtskärande förlust mot Örebro i löpet av denna säsong. Retzlaff fångade tvåpoängsförsöket som betydde 35-34 till Mean Machines med endast ett minut kvar att spela, men försvaret lyckades inte stoppa Black Knights sista drive och Örebro sprang hem segern. Genom serien har det varit Stockholms passförsvar som har fått kört sig, men i mötet mot Örebro släppte Mean Machines till 344 yards och 4 TDs på marken. Black Knights hade också kunnat springa för mer om det inte vore för att försvarsklippan Larenz Abston ständigt skapade oreda för Örebros OL. Vi skall heller inte glömma att Mean Machines saknade tacklingsmaskinen Pontus Westman i denna match. Förlusten innebär att andraplatsen är utom räckhåll och Stockholm måste ställa in sig på att spela en avgörande match om tredjeplatsen mot Uppsala 86ers på fredag. Med 20 poängs försprång tror jag att Mean Machines klarar det och ger oss chansen att uppleva ett tredje möte med Örebro i en semifinal.

4. Uppsala 86ers (5) 

Senaste match: Göteborg Marvels 28-18
Nästa match: Stockholm Mean Machines borta 15/6 (C More)
Koefficient: 0,4000
Record: 2-5
Streak: 1W

När det gällde som mest spelade John Rock sin bästa match i år. Passningarna hittade fram till sina tilltänkta mottagare och Rock avslutade dagen med 282 yards och 4 TDs. Favoritmottagaren Isac Vikman storspelade och håvade in 5 mottagningar för 125 yards och 2 TDs. RB/LB Minshull har gett Uppsala ny energi och jag imponeras av att han orkar spela i både anfall och försvar genom hela matchen. Segern mot Göteborg tar Uppsala rätt in i slutspelsstriden och troligen är en fjärdeplats redan säkrad. 86ers kan dock klättra ytterligare och därmed undvika en mardröms-semifinal mot Carlstad Crusaders genom att vinna helgens drabbning mot Stockholm med mer än 20 poäng. Mean Machines har dock ett svårstoppat anfall och jag tror det blir ett tufft jobb för Uppsala, men ett 86ers i medvind som känner att de har något att bevisa är helt klart farliga.

5. Göteborg Marvels (3) 

Senaste match: Uppsala 86ers 18-28
Nästa match: Carlstad Crusaders borta 16/6
Koefficient: 0,2000
Record: 2-5
Streak: 1L

Marvels stupar på rankingen efter förlusten mot Uppsala 86ers. Matchen var jämn genom alla fyra kvartar och Göteborg spelade tidvis fin fotboll. Gerard Johnson och Ville Olsson stod tillsammans med Alpha Jalloh för det meste i Marvels anfall, men de räckte inte helt till när Uppsala för dagen var snäppet bättre. Förlusten innebär att nykomlingarna i praktiken hamnar utanför årets slutspelet, även om de i teorin fortfarande har en möjlighet. Det kräver dock först och främst en seger mot omöjliga Carlstad Crusaders på lördag och tyvärr tror jag det är utanför räckhåll för Göteborg Marvels.

 

 

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:

Plats 1: 5*7/35 = 1,0000
Plats 2: 4*7/35 = 0,8000
Plats 3: 3*7/35 = 0,6000
Plats 4: 2*7/35 = 0,4000
Plats 5: 1*7/35 = 0,2000