Power Rankings V. 9

På bästa sändningstid delade Göteborg Marvels ut årets stora skräll när de besegrade Örebro Black Knights på bortaplan med 40-27. Ett decimerat Örebro-försvar klarade inte stoppa Göteborgs anfall och för första gången i år lyckades Marvels offensiva linje ge runningback Ville Olsson plats att springa. Gerard Johnson vikarierade återigen som QB och gjorde det på absolut bästa sätt i denna match. På lördagen kunde Carlstad avfärda Uppsala 86ers relativt enkelt med 52-20. Matchen var ändå ett litet fall framåt för Uppsala, som gick poänglösa från första mötet mellan lagen, och hjälper nog att bygga självförtroende inför det viktiga mötet med Göteborg.

Marvels seger mot Örebro kastade om Superserien och slutspelsracet med två omgångar kvar, plötsligt är det öppet för flera lag att avancera i tabellen. Black Knights som tidigare har sett ut att ta platsen bakom Carlstad i serien kan efter helgen befinna sig på en fjärdeplats! Helgens matcher kommer vara fulla med spänning, dramatik och konsekvenser. Först ut är slaget om andraplatsen mellan Stockholm Mean Machines och Örebro Black Knights i Friday Night Football. En vinst betyder en säkrad semifinal på hemmaplan, åtminstone för Stockholm. Örebro kan, trots en seger, fortfarande bli inhämtad av Göteborg, men det kräver att Marvels vinner mot Uppsala samt skräller mot Crusaders i sista omgången. På lördagen tar Göteborg emot Uppsala på Valhalla IP i en match som i alla fall Uppsala måste vinna för att nå slutspelet, men även för Göteborg är vinst säkraste sättet till en semifinal.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders (1)

Senaste match: Uppsala 86ers 52-20
Nästa match: Göteborg Marvels hemma 16/6
Koefficient: 1,0000
Record: 7-0
Streak: 7W

Crusaders reser hem från Uppsala med en sjunde seger i bagaget. I anfallet saknade Carlstad både Jacob Dahre och Marcus Johnsson, utan att det gjorde någon större skillnad än att bollen flyttades lite mera på marken än vanligt. Sin vana trogen var det i andra kvarten Carlstad gick för knock out och Philip Juhlin var återigen Crusaders stora spelare när han kastade för 4 TDs och sprang in ytterligare 3 TDs. För Crusaders återstår nu endast en match i Superserien, men innan dess skall Carlstad spela final i NEFL mot Copenhagen Towers. Danskarna har hittills besegrat Tamworth Phoenix med 50-7 och Oslo Viking med 21-10 i NEFL och de är också obesegrade i den danska ligan efter fyra spelade matcher. Matchen spelas på Tingvalla IP 9:e juni och jag har mycket svårt att tro att Carlstads anfall låter de danska mästarna stoppa dem. Seger till Crusaders är alltså mitt tips!

2. Stockholm Mean Machines (3) 

Senaste match: Göteborg Marvels 45-27
Nästa match: Örebro Black Knights hemma 8/6 (C More)
Koefficient: 0,8000
Record: 3-3
Streak: 1W

Utvilade och med självförtroendet på topp, efter en säker seger mot Göterborg Marvels, skall Stockholm ta sig an den hittills viktigaste matchen i säsongen. Vid seger mot Örebro säkrar Mean Machines en åtråvärd semifinal på Zinkensdams IP och det var ganska länge sedan sist. Som vanligt när Stockholm spelar handlar mycket om Hermodsson, Knutsson och Retzlaff i anfallet. Alla tre ligger i toppen av statistiken för respektive position i Superserien och de blir en svår nöt att knäcka för ett Örebro-försvar med dalande formkurva. I försvaret ruvar Pontus Westman och Malcolm Engström som bägge är kandidater till årets spelare i sina positioner. Mean Machines måste för första gången på länge räknas som favorit i en match mot Örebro.

3. Göteborg Marvels (4) 

Senaste match: Örebro Black Knights 40-27
Nästa match: Uppsala 86ers hemma 9/6
Koefficient: 0,5143
Record: 2-4
Streak: 1W

Göteborg tar ett kliv upp i rankingen efter fredagens stora seger mot tabelltvåan Örebro. Efter en lite trög start tog Marvels över matchen i andra halvlek när anfallet plötsligt blev ostoppliga. Ville Olsson sprang för totalt 159 yards och var även nära att springa in en TD (fumbel ut av endzone). Gerard Johnson var effektiv som QB och kastade fram till totalt 4 TDs och sprang in ytterligare 2 TDs. Med tiden på sin sida i andra halvlek stretade Göteborgs försvar emot precis tillräckligt när Örebros tunga springspel hela tiden tog yards. För första gången i år kan jag också ge Marvels anfallslinje ett godkänt betyg då de kontrollerade line of scrimmage genom matchen. För Göteborg återstår nu två matcher i grundserien och den första är den klart viktigaste. På lördag gästar Uppsala 86ers Valhalla IP och segraren i den matchen har troligen säkrat en semifinal. Marvels har råd att förlora, MEN då krävs det att Örebro förlorar mot Stockholm samt att Göteborg vinner sin sista match mot Carlstad. En seger är med andra ord att föredra och Marvels kommer till denna match med ett bra självförtroende och hemmaplansfördel, vilket gör att jag tippar en seger till Göteborg.

4. Örebro Black Knights (2) 

Senaste match: Göteborg Marvels 27-40
Nästa match: Stockholm Mean Machines borta 8/6 (C More)
Koefficient: 0,4857
Record: 3-4
Streak: 2L

Örebro stupar på rankingen efter förlusten mot Göteborg och på de två sista matcherna har laget släppt in 104 poäng! Inget lag i serien har klarat att springa med bollen effektivt mot Black Knights, men Göteborg skramlade samman hela 252 yards och ett snitt på 9 yards per run när Örebros försvar hade märkligt svårt att tackla. Skador är en förklaring till det, men skador är också en del av sporten som måste hanteras. Anfallet fortsatte att lägga bollen lös på marken och resultatet blev därmed som det blev. Örebro har en sista chans att rätta upp felen som begåtts under säsongen, när de möter Stockholm Mean Machines i helgen. En seger säkrar troligen andraplatsen i serien, även om Marvels har en teoretisk möjlighet att sno till sig den. Slutspelsplatsen är dock säker även vid förlust mot Stockholm, men då hamnar laget som bäst på en tredjeplats. Som tidigare nämnt är Stockholm, med Örebros formkurva, favoriter, men om försvaret frisknar till skall vi absolut inte räkna bort Black Knights.

5. Uppsala 86ers (5) 

Senaste match: Carlstad Crusaders 20-52
Nästa match: Göteborg Marvels borta 9/6
Koefficient: 0,2000
Record: 1-5
Streak: 5L

Uppsala förlorade återigen stort mot serieledarna från Karlstad, men det är ändå en del positivt att ta med sig från denna match för 86ers. Uppsalas nya import Minshull såg helt klart bekvämare ut i denna match och han gjorde ett stort arbete när han spelade anfall, försvar och special teams. Totalt samlade han samman 112 yards all purpose samt totalt 10 tacklingar, bägge delar bäst för dagen i 86ers. QB John Rock såg också aningen lugnare ut, speciellt i andra halvlek, och han ledde sitt lag till totalt 315 yards. Till helgen väntar årets måstematch för Uppsala. Skall laget nå målet om slutspel måste Göteborg besegras. Senast lagen möttes var det en jämn drabbning som slutade med en knepen Göteborgs-seger (8-7). Sedan dess har 86ers förstärkt sitt lag med nämnda Minshull och därmed gett sitt anfall ytterligare en dimension. Även om jag håller Marvels som en favorit i matchen är det med minsta marginal och ett Uppsala med kniven på strupen kan vara väldigt farliga.

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:

Plats 1: 5*7/35 = 1,0000
Plats 2: 4*7/35 = 0,8000
Plats 3: 3*7/35 = 0,6000
Plats 4: 2*7/35 = 0,4000
Plats 5: 1*7/35 = 0,2000