Slutspelet for dummies

Näst sista omgången är färdigspelad och med endast en omgång kvar är det dags att gå genom vilka lag som har säkrat sin plats i slutspelet och vad som skall till för de som ännu inte har det.

Först bör vi se på regelverket runt “lagens inbördes placering” som vi hittar i kapitel 1.B.10 i Tävlingsbestämmelserna för 2018:

Om två eller flera lag har lika många poäng och har spelat lika många matcher beräknas inbördes placering enligt följande nämnd ordning:

  • Antal seriepoäng i inbördes möten i seriespel
  • Målskillnad i inbördes möten
  • Totala målskillnaden
  • Mest gjorda poäng
  • Lottning

Tabellen inför sista omgången ser ut så här:

 

 

Återstående matcher:

Uppsala 86ers – Stockholm Mean Machines 15/6

Carlstad Crusaders – Göteborg Marvels 16/6

 

Med reglerna och tabellen klart och tydligt framför oss kan vi gå genom alla lag i serien för att avklara hur läget ser ut för just ditt favoritlag inför sista omgången.

Carlstad Crusaders

Efter sju raka segrar i serien är Crusaders förstaplats i årets Superserie ohotad och ni kan med säkerhet sätta av 30:e juni i kalendern då Carlstad bjuder på semifinal på Tingvalla IP.

Örebro Black Knights

Med en omgång kvar är det endast Stockholm Mean Machines som kan nå samma antal segrar som Örebro. Black Knights har dock vunnit bägge mötena mellan lagen och kommer därmed sluta serien på en andraplats. Semifinalen med Black Knights som hemmalag spelas 1:a juli och då Behrn arena byter konstgräs kommer den matchen spelas i Kumla.

Stockholm Mean Machines

Stockholm möter Uppsala i sista omgången och lagens första möte slutade med en Mean Machines-seger med 37-17. Det innebär att Stockholm säkrar tredjeplatsen vid vinst eller en förlust med mindre än 21 poäng. Om Stockholm däremot förlorar med 21 poäng eller mer går Uppsala förbi Mean Machines som då hamnar på en fjärdeplats. Skulle målskillnaden bli lik mellan lagen, dvs Uppsala vinner med exakt 20 poäng, är Stockholms totala målskillnad i serien klart överlägen Uppsalas och tredjeplatsen går därmed till Mean Machines.

Uppsala 86ers

Uppsala säkrade i praktiken kanske semifinalplatsen redan i helgen när de besegrade Göteborg med 28-18. Då lagen har vunnit lika många matcher i serien, samt var sitt möte mellan sig – räknas målskillnad i inbördes möten för att avgöra placering. Första matchen mellan lagen vann Marvels med 8-7 vilket gör att Uppsala har övertaget mellan lagen innan sista omgången. I teorin ser det dock ut så här för 86ers:

  • Vinst mot Stockholm med mer än 20 poäng säkrar en tredjeplats
  • Vinst med 20 poäng eller mindre mot Stockholm säkrar en fjärdeplats
  • Förlust mot Stockholm samtidigt som Göteborg förlorar mot Carlstad säkrar en fjärdeplats för 86ers
  • Uppsala är utanför slutspelet om de förlorar mot Stockholm samtidigt som Göteborg vinner mot Carlstad

Göteborg Marvels

Efter helgens förlust mot Uppsala 86ers finns endast en väg till slutspelet för Marvels, och den vägen går genom Carlstad Crusaders. För att avancera till en fjärdeplats i tabellen måste Göteborg vinna bortamatchen mot Crusaders samtidigt som Uppsala förlorar sin hemmamatch mot Stockholm.

Där har ni det och svårare än så är det inte!